Łódki a la zapiekanki

25 maja 2021
Jeśli znudziły Wam się tradycyjne zapiekanki mam dla Was super pomysł na coś innego. Łódki a la zapiekanki smakują jeszcze lepiej i są zrobione z domowego ciasta.

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne zapiekanki mam dla Was super pomysł na coś innego. Łódki a la zapiekanki smakują jeszcze lepiej i są zrobione z domowego ciasta.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

300g mąki pszennej

25g drożdży w kostce

1 łyżeczka cukru

Ok. 200 ml ciepłej wody

1.5 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

Oraz

ok. 15 dkg pieczarek

1 cebula

1 kiełbasa np. podwawelska lub szynka, salami

kukurydza

25 dkg sera żółtego

ketchup

sól, pieprz,

oraz inne ulubione składniki jakie używamy do zapiekanek

 

WYKONANIE:

 

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy cukier. Odstawiamy na ok. 5 minut. Do miski wsypujemy zaczyn, mąkę, sól i oliwę a następnie wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 30 minut. 

Na maśle podsmażamy chwilę pokrojoną drobno cebulę i dodajemy pieczarki pokrojone w paski .Smażymy jeszcze chwilę i doprawiamy sól oraz pieprz.

Z ciasta formujemy łódki wielkości jaką chcemy. Układamy składniki i posypujemy serem. Łódki a la zapiekanki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 25 minut.

Na końcu posypujemy natką pietruszki i ketchupem.

 

SMACZNEGO!!