SKŁADNIKI:
Ciasto:
300g mąki pszennej
25g drożdży w kostce
1 łyżeczka cukru
Ok. 200 ml ciepłej wody
1.5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
Oraz
ok. 15 dkg pieczarek
1 cebula
1 kiełbasa np. podwawelska lub szynka, salami
kukurydza
25 dkg sera żółtego
ketchup
sól, pieprz,
oraz inne ulubione składniki jakie używamy do zapiekanek
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy cukier. Odstawiamy na ok. 5 minut. Do miski wsypujemy zaczyn, mąkę, sól i oliwę a następnie wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 30 minut.
Na maśle podsmażamy chwilę pokrojoną drobno cebulę i dodajemy pieczarki pokrojone w paski .Smażymy jeszcze chwilę i doprawiamy sól oraz pieprz.
Z ciasta formujemy łódki wielkości jaką chcemy. Układamy składniki i posypujemy serem. Łódki a la zapiekanki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 25 minut.
Na końcu posypujemy natką pietruszki i ketchupem.