SKŁADNIKI:
CIASTO:
500 - 600g mąki
30 g drożdży w kostce
3 łyżki oliwy
ok. 250 ml ciepłej wody
1 płaska łyżka soli oraz cukru
Dodatkowo:
1 duży filet z kurczaka
Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka
czosnek granulowany, przyprawa do kebaba
Sałata lodowa
1 pomidor
1 mały zielony ogórek
1 cebula czerwona
Prażona cebula, szczypiorek
Frytki – gotowe lub domowe
Sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczam z wodą ,cukrem i odstawiam na 5 minut.
Po tym czasie dodaje zaczyn do mąki a następnie olej i sól . Zagniatam dokładnie ciasto i odstawiam na 30min.
Filet z kurczaka kroję na większe kawałki i przyprawiam.
Sałatę kroję w paseczki a pozostałe składniki drobno.
Ciasto wałkuję na cienki duży placek a następnie wycinam z niego kółka przy pomocy talerza obiadowego. Każdy okrągły placek smaruje oliwą a następnie zginam na pół. Ponownie smaruje oliwą i jeszcze jeden raz składam. Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 25 minut.
Mięso z kurczaka smażę kilka minut na patelni z każdej strony.Frytki zapiekam w piekarniku.
Przygotowuję sos. W misce mieszam majonez, śmietanę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Kieszonki wypełniam wszystkimi składnikami. Obok mięsa i sosów układam posolone frytki. Takie domowe kieszonki z kurczaka i frytek są rewelacyjne i polecam wszystkim zrobić.
Po dokładny przepis video zapraszam na mój You Tube. Wystarczy kliknąć w ikonkę.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.