Pyszne kieszonki czosnkowe a la kanapki to pomysł na pyszne śniadanie czy kolację. Jeśli dodamy ulubione warzywa oraz sosy to gwarantuje będziecie zachwyceni.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
300g mąki pszennej
20g drożdży w kostce
1 łyżeczka cukru
Ok. 200 ml ciepłej wody
1.5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
Masło czosnkowe do posmarowania bułek:
50 g masła
1 duży ząbek czosnku
natka pietruszki
sól
dodatkowo oliwa do smarowania ciasta
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy cukier.
Do dużego naczynia wsypujemy mąkę oraz sól i oliwę a następnie zaczyn.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut.
Masło czosnkowe:
Do miski wkładamy kawałek masła oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy pietruszkę i sól, mieszamy. Można włożyć na kilka sekund do mikrofalówki by masło zmiękło.
Po tym czasie z ciasta formujemy okrągłe placki dość cienkie . Ja pomogłam sobie talerzem. Placek smarujemy oliwą z oliwek i składamy na pół a następnie znowu smarujemy oliwą z oliwek i znowu składamy. Na górze smarujemy ciasto masłem czosnkowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni ) na około 20 minut.
Po tym czasie kiedy kieszonki lekko się schłodzą bez problemu w środku się otwierają i można umieścić i nich warzywa. Ważne by posmarować oliwą przy składaniu.
Składniki jakie ułożyłam do środka to: sałata, szynka, ser żółty, czerwona cebula, pomidor,jajko, ogórek. Kieszonki polałam sosem tysiąca wysp.
Po więcej zdjęć i inspiracji zapraszam na mój Instagram moje_domowe_jedzenie
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.