Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.
SKŁADNIKI:
2 laski kiełbasy u mnie podwawelska
1 duża cebula
1 czerwona i żółta papryka
Kilka pieczarek
2-3 średniej wielkości ogórki kiszone lub konserwowe
sól, pieprz do smaku
Oraz:
1-1.5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka ketchupu
WYKONANIE:
Pieczarki, cebulę, paprykę kroję na mniejsze kawałki. Ogórki kroję w paski. Ja użyłam ogórki kiszone ale mogą być też konserwowe.
Kiełbasę kroję na mniejsze kawałki. Ja użyłam kiełbasy podwawelskiej i wyszło mi 6 kawałków. Każdą kiełbaskę nacinam z dwóch stron tak jak nacinamy podczas grillowania.
Do miski wlewamy wodę. Ja użyłam 1.5 szklanki lecz jeśli macie większe naczynie do zapiekania należy użyć więcej wody. Wszystkie warzywa muszą być pokryte sosem.
Do wody dodaję ketchup, musztardę ( u mnie ostra Dijon) oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i przecier pomidorowy. Przyprawiam.
Piekarnik nagrzewam do 230 stopni. Naczynie do zapiekania smaruję oliwę i wykładam wszystkie warzywa. Przyprawiam je. U mnie sól, pieprz. Dokładnie mieszam i wylewam sos. Na sos układam kiełbaski.