Kapusta po zbójnicku

15 czerwca 2021
Pomysł na pyszną kapustę po zbójnicku

Pierwszy raz tą kapustę jadłam w górach . Bardzo posmakowała mojej rodzinie i postanowiłam ją zrobić w domu. Nie miałam przepisu lecz udało mi się odtworzyć podobny smak. Kapusta po zbójnicku jest bardzo smaczna i robię ją często jako dodatek do obiadu.

 

SKŁADNIKI:


500 g kapusty kiszonej
250 g wędzonego boczku

1 cebula

2 ząbki czosnku
kminek

liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz

łyżka mąki
koperek

 

WYKONANIE:


Jeżeli kapusta jest poszatkowana na długie nitki to należy ją pokroić. Zalać wodą, ale tylko tak by zakrywa kapustę dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować około 30 minut.

Boczek pokroić drobno i smażyć na skwarki. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulę . Kiedy cebula się podsmaży dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażyć. Zebrać boczek i cebulę tak, aby został tylko tłuszcz ,wrzucić mąkę, zalać odrobiną zimnej wody. Kapustę wymieszać z boczkiem a zasmażkę wlać do kapusty, dokładnie wymieszać. Jeśli w kapuście jest za dużo wody to odlać. Całość przyprawić. Podawać z koperkiem.

 

Pyszna kapusta po zbójnicku

 

Smacznego!!


 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę       

SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.