SKŁADNIKI:
600 g mąki pszennej
30g drożdży
1 łyżka soli1
łyżka cukru
4-5 łyżek oliwy
ok. 250ml cieplej wody
Masło czosnkowe:
Ok. 60 g masła
2 duże ząbki czosnku
Natka pietruszki,
sól
1opakowanie salami
ok. 15 dkg sera żółtego w kawałku
oraz ser camembert, oscypki
ketchup
sezam, słonecznik
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczam z wodą ,cukrem i odstawiam na 5 minut.
Po tym czasie dodaje zaczyn do mąki a następnie olej i sól . Zagniatam dokładnie ciasto i odstawiam na ok. 40min.
Masło łączę z pokrojoną natką pietruszki, oregano, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Jeśli masło jest zbyt twarde wkładam na kilka sekund do mikrofalówki.
Ciasto dzielę na trzy części.
Z pierwszej robię bułeczki a do środka wkładam kawałek sera żółtego.
Smaruję masłem czosnkowym i posypuję: serem, słonecznikiem oraz sezamem.
Z drugiego ciasta wałkuję prostokąt i kroję pasy. Smaruje masłem czosnkowym i zwijam kawałki tworząc tzw. odrywany chlebek. Układam wokół zakrętki od słoika a potem ją ściągam i układam oscypki.
Trzecie ciasto wałkuję, kroję pasy i smaruje ketchupem oraz serem. Układam obok siebie salami i zwijam w tzw. róże. Układam wokół nakrętki.
Piekę ok. 25 minut w temp. 220 stopni.
Na końcu ściągam jedną pokrywkę i układam ketchup. Bułeczki zdobię.
SMACZNEGO!
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.