Gulasz i czeskie knedliki

08 marca 2022
Gulasz i czeskie knedliki. Dziś przygotowałam kolejną propozycję pysznego obiadu. Bardzo często robię gulasz w otoczeniu ziemniaków i nie tylko. Dziś postanowiłam przygotować czeskie knedliki w moim wykonaniu bo bardzo byłam ciekawa ich smaku. Robiłam pierwszy raz i na pewno będę robić częściej . Jeśli chodzi o mięso to dziś wybrałam szynkę.

 


 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

 

Gulasz i czeskie knedliki. Dziś przygotowałam kolejną propozycję pysznego obiadu. Bardzo często robię gulasz w otoczeniu ziemniaków i nie tylko. Dziś postanowiłam przygotować czeskie knedliki w moim wykonaniu bo bardzo byłam ciekawa ich smaku. Robiłam pierwszy raz i na pewno będę robić częściej . Jeśli chodzi o mięso to dziś wybrałam szynkę.

Są naprawdę rewelacyjne i świetnie pasują do gulaszu. Jako dodatek wybrałam mizerię i ogórki kiszone. Pycha.

 

Składniki:

Ok 0,5 kg szynki. Może być łopatka, karkówka, mięso gulaszowe

Przyprawy do mięsa:

Sól pieprz papryka słodka papryka wędzona przyprawa do gulaszu oregano

Mąka

Olej

Około 5 dużych pieczarek

1 duża cebula

1 mała papryka

 

Knedliki:

Około 3 szklanki mąki krupczatki

1 jajko

ok. 20 g świeżych drożdży

ok. 1 szklanka mleka

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

 
Wykonanie Gulasz i czeskie knedliki.
Mięso kroję w średnią kostkę i dodaje wszystkie przyprawy wraz z mąką. Dokładnie mieszam.
Cebulę kroję w pióra ,pieczarki w paseczki a paprykę w słupki. Składniki te podsmażam na oleju kilka minut. Ściągam i na tym samym tłuszczu podsmażam mięso. Jeśli trzeba dodaję olej. Gdy wrzucam mięso na olej nie mieszam go a następnie po kilku minutach przewracam na drugą stronę. Gdy mięso się obsmaży dodaję z powrotem warzywa i podlewam wrzącą wodą tak by zakryła wszystkie składniki. Całość duszę do miękkości mięsa u mnie to trwa około dwie godziny. Dodatkowo podczas duszenia można jeszcze przyprawić gulasz.
Gdy mięso się dusi możemy przygotować knedliki.
W misce umieszczamy podgrzane mleko lecz nie gorące ,drożdże oraz cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 5 minut .
Po tym czasie zaczyn dodajemy do mąki w której jest już sól i 1 jajko .
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na około 30 minut.