Gulasz i czeskie knedliki

08 marca 2022
Gulasz i czeskie knedliki. Dziś przygotowałam kolejną propozycję pysznego obiadu. Bardzo często robię gulasz w otoczeniu ziemniaków i nie tylko. Dziś postanowiłam przygotować czeskie knedliki w moim wykonaniu bo bardzo byłam ciekawa ich smaku. Robiłam pierwszy raz i na pewno będę robić częściej . Jeśli chodzi o mięso to dziś wybrałam szynkę.

 


 

Moje domowe jedzenie

 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

 

Gulasz i czeskie knedliki. Dziś przygotowałam kolejną propozycję pysznego obiadu. Bardzo często robię gulasz w otoczeniu ziemniaków i nie tylko. Dziś postanowiłam przygotować czeskie knedliki w moim wykonaniu bo bardzo byłam ciekawa ich smaku. Robiłam pierwszy raz i na pewno będę robić częściej . Jeśli chodzi o mięso to dziś wybrałam szynkę.

Są naprawdę rewelacyjne i świetnie pasują do gulaszu. Jako dodatek wybrałam mizerię i ogórki kiszone. Pycha.

 

Składniki:

Ok 0,5 kg szynki. Może być łopatka, karkówka, mięso gulaszowe

Przyprawy do mięsa:

Sól pieprz papryka słodka papryka wędzona przyprawa do gulaszu oregano

Mąka

Olej

Około 5 dużych pieczarek

1 duża cebula

1 mała papryka

 

Knedliki:

Około 3 szklanki mąki krupczatki

1 jajko

ok. 20 g świeżych drożdży

ok. 1 szklanka mleka

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

 
Wykonanie Gulasz i czeskie knedliki.
Mięso kroję w średnią kostkę i dodaje wszystkie przyprawy wraz z mąką. Dokładnie mieszam.
Cebulę kroję w pióra ,pieczarki w paseczki a paprykę w słupki. Składniki te podsmażam na oleju kilka minut. Ściągam i na tym samym tłuszczu podsmażam mięso. Jeśli trzeba dodaję olej. Gdy wrzucam mięso na olej nie mieszam go a następnie po kilku minutach przewracam na drugą stronę. Gdy mięso się obsmaży dodaję z powrotem warzywa i podlewam wrzącą wodą tak by zakryła wszystkie składniki. Całość duszę do miękkości mięsa u mnie to trwa około dwie godziny. Dodatkowo podczas duszenia można jeszcze przyprawić gulasz.
Gdy mięso się dusi możemy przygotować knedliki.
W misce umieszczamy podgrzane mleko lecz nie gorące ,drożdże oraz cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 5 minut .
Po tym czasie zaczyn dodajemy do mąki w której jest już sól i 1 jajko .
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na około 30 minut.
Gulasz i czeskie knedliki

 

Gdy gulasz jest prawie gotowy możemy gotować nasze knedliki.

Z ciasta formujemy małe podłużne wałki i wrzucamy je na gotującą wodą .Gotujemy z każdej strony około 5 minut. Ciasto podwaja swoją objętość dlatego niech wałki będą mniejsze. Po 10 minutach knedliki powinny być już gotowe.

Nie kroimy ich za pomocą noża tylko za pomocą nitki. Na talerzu układamy gotowy gulasz , knedliki oraz dodatki .

Bardzo fajnie pasuje tu ogórek kiszony. Gulasz i czeskie knedliki polecam.

 

Po dokładny przepis zapraszam na mój kanał YouTube.

 

 

 

 

 

 

 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę i SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.