Gołąbki z młodej kapusty. Pyszny pomysł na obiad

09 czerwca 2022
Gołąbki z młodej kapusty to pyszne i syte danie. W sezonie na młode warzywa zawsze szykuję takie właśnie gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Są przepyszne i warto je zrobić.

 


 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

Gołąbki z młodej kapusty to pyszne i syte danie. W sezonie na młode warzywa zawsze szykuję takie właśnie gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Są przepyszne i warto je zrobić.

 

SKŁADNIKI:

 

3 woreczki  ryżu 

2 małe cebule + olej do podsmażenia 

ok. 600 g  kg mielonego mięsa u mnie łopatka

sól, pieprz i słodka papryka do smaku, przyprawa do mięsa mielonego 

2 ząbki czosnku przeciśniętych przez praskę

2 główki młodej, dużej kapusty

natka pietruszki

Sos:

 3 szklanki bulionu

1 mały słoiczek przecieru pomidorowego

sól oraz pieprz do smaku

 

WYKONANIE:

 

 

Ryż gotujemy ok. 15 minut i odkładamy do wystygnięcia. Z  kapusty wycinamy głęby. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wkładamy pojedyńczo kapustę aby sparzyć liście. Liście wyjmujemy z wody i przekładamy na talerz. Pamiętajmy że młoda kapusta nie musi się parzyć zbyt długo. Jeśli mamy jakieś brzyskie kawałki kapusty zostawmy je i nie wyrzucajmy.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na patelni na złoto.  Do miski przekładamy mięso, do tego ryż, podsmażona cebula i przyprawy w tym natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.W ten sposób mamy już przygotowany farsz.

 

Gołąbki z młodej kapusty to pyszne i syte danie. W sezonie na młode warzywa zawsze szykuję takie właśnie gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Są przepyszne i warto je zrobić.

 

 

Przygotowujemy naczynie w którym będziemy dusić gołąbki. Niech będzie wyższe. Gołąbki można również przygotować w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.

Na każdy liść sałaty nakładam ok. 3 łyżki farszu. Dokładnie i szczelnie zawijam. Zanim zawinę liść odcinam z niego grubszą jego część.

Na dno naczynia układam liście kapusty te które mi zostały lub te które były brzydsze. Układam szczelnie warstwy zawiniętych gołąbków. Ja dodatkowo jeszcze zawinięte gołąbki z młodej kapusty solę.

 

Gołąbki z młodej kapusty to pyszne i syte danie. W sezonie na młode warzywa zawsze szykuję takie właśnie gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Są przepyszne i warto je zrobić.

 

Składniki sosu mieszam. Podgrzewam na gazie kilka minut. Sos wlewam do gołąbków, przykrywam pokrywką i duszę od 1-1.5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy je delikatnie na talerz a wywarem polewam gołąbki. Jeśli chcemy sos zagęścić dodajemy 2 łyżki mąki. Gotowe gołąbki możemy posypać np. koperkiem.

 

Gołąbki z młodej kapusty to pyszne i syte danie. W sezonie na młode warzywa zawsze szykuję takie właśnie gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Są przepyszne i warto je zrobić.

 

Takie gołąbki z młodej kapusty rewelacyjne smakują w okresie gdy mamy młodą kapustę. Polecam Wam zrobić szczególnie w tym okresie.

Pycha

 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę       

SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.