Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.
SKŁADNIKI:
3 woreczki ryżu
2 małe cebule + olej do podsmażenia
ok. 600 g kg mielonego mięsa u mnie łopatka
sól, pieprz i słodka papryka do smaku, przyprawa do mięsa mielonego
2 ząbki czosnku przeciśniętych przez praskę
2 główki młodej, dużej kapusty
natka pietruszki
Sos:
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
sól oraz pieprz do smaku
WYKONANIE:
Ryż gotujemy ok. 15 minut i odkładamy do wystygnięcia. Z kapusty wycinamy głęby. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wkładamy pojedyńczo kapustę aby sparzyć liście. Liście wyjmujemy z wody i przekładamy na talerz. Pamiętajmy że młoda kapusta nie musi się parzyć zbyt długo. Jeśli mamy jakieś brzyskie kawałki kapusty zostawmy je i nie wyrzucajmy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na patelni na złoto. Do miski przekładamy mięso, do tego ryż, podsmażona cebula i przyprawy w tym natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.W ten sposób mamy już przygotowany farsz.
Przygotowujemy naczynie w którym będziemy dusić gołąbki. Niech będzie wyższe. Gołąbki można również przygotować w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.
Na każdy liść sałaty nakładam ok. 3 łyżki farszu. Dokładnie i szczelnie zawijam. Zanim zawinę liść odcinam z niego grubszą jego część.
Na dno naczynia układam liście kapusty te które mi zostały lub te które były brzydsze. Układam szczelnie warstwy zawiniętych gołąbków. Ja dodatkowo jeszcze zawinięte gołąbki z młodej kapusty solę.
Składniki sosu mieszam. Podgrzewam na gazie kilka minut. Sos wlewam do gołąbków, przykrywam pokrywką i duszę od 1-1.5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy je delikatnie na talerz a wywarem polewam gołąbki. Jeśli chcemy sos zagęścić dodajemy 2 łyżki mąki. Gotowe gołąbki możemy posypać np. koperkiem.