SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 szklanki mąki typ 00 oraz do podsypywania
20g drożdży w kostce
2 łyżki oliwy
Ok. 220 ml ciepłej wody
1 płaska łyżka soli oraz cukru
Masło czosnkowe:
Ok. 50 g masła
2duże ząbki czosnku
Natka pietruszki,
Sól
Oraz: kilka pieczarek, pół małej czerwonej cebuli, pół małej papryki np. czerwonej, kilka oliwek, kilka pomidorków koktajlowych
Ok. 15 dkg sera żółtego
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczam z wodą ,cukrem i odstawiam na 5 minut.
Po tym czasie dodaje zaczyn do mąki a następnie olej i sól . Zagniatam dokładnie ciasto i odstawiam na ok. 40min.
Masło łączę z pokrojoną natką pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Jeśli masło jest zbyt twarde wkładam na kilka sekund do mikrofalówki.
Gdy ciasto już wyrośnie wałkujemy go na duży placek. Ciasto powinno być dość cienkie. Ciasto dzielimy na 2 prostokąty. Mój był długości jak forma do zapiekania.
Na pierwszy prostokąt nakładamy straty na tarce ser żółty i przykładamy drugim ciastem. Dokładnie dociskamy końce.
Na drugi placek nakładamy masełko czosnkowe i poziomo składniki delikatnie je dociskając.
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.