Domowy kebab z frytkami

11 lipca 2021
Domowy kebab z frytkami to absolutnie mój hit. Przygotowuję go z kieszonek czosnkowych dzięki temu ma on wyjątkowy smak. Oprócz mięsa drobiowego dodaję ulubione warzywa oraz sos a la tzatzyki, który z dodatkiem czosnku idealnie komponuje się w całość. Jestem przekonana, że jeśli zrobisz taki domowy kebab na pewno zagości on u Ciebie na dłużej.

Domowy kebab z frytkami to absolutnie mój hit. Przygotowuję go z kieszonek czosnkowych dzięki temu ma on wyjątkowy smak. Oprócz mięsa drobiowego dodaję ulubione warzywa oraz sos a la tzatzyki, który z dodatkiem czosnku idealnie komponuje się w całość. Jestem przekonana, że jeśli zrobisz taki domowy kebab na pewno zagości on u Ciebie na dłużej.

 

SKŁADNIKI:

CIASTO:

500g mąki

30 g drożdży w kostce

4 łyżki oliwy

ok. 250 ml ciepłej wody

1 płaska łyżka soli oraz cukru

 

Masło czosnkowe:

 

Ok. 60 g masła

2duże ząbki czosnku

Natka pietruszki, sól

Oliwa do smarowania ciasta

 

Dodatkowo:

 

1 duży filet z kurczaka

Sałata lodowa

2 pomidory

1 mała cebula czerwona

Prażona cebula

Frytki – gotowe lub domowe

przyprawy w tym przyprawa do kebaba

Sos:

2 duże ogórki zielone

1 mały jogurt grecki

2 duże ząbki czosnku

 

 

WYKONANIE:

 

Drożdże rozpuszczam z wodą ,cukrem i odstawiam na 5 minut.

Po tym czasie dodaje zaczyn do mąki a następnie olej i sól . Zagniatam dokładnie ciasto i odstawiam na 30min.

Masło łączę z pokrojoną natką pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Jeśli masło jest zbyt twarde wkładam na kilka sekund do mikrofalówki.

Filet z kurczaka kroję na większe kawałki i przyprawiam: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kebaba.

Sałatę kroję w paseczki a pozostałe składniki drobno.

Ciasto wałkuję na cienki duży placek a następnie wycinam z niego kółka przy pomocy talerza obiadowego. Każdy okrągły placek smaruje oliwą a następnie zginam na pół. Ponownie smaruje oliwą i jeszcze jeden raz składam. Na samej górze smaruję masłem czosnkowym i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 25 minut.

Mięso z kurczaka smażę na patelni z każdej strony a następnie kroję na mniejsze kawałki i nadal jeszcze chwilę obsmażam.

Frytki zapiekam w piekarniku.

Przygotowuję sos. Ogórek ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaje czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt grecki i sól. Wszystko dokładnie mieszam.

Kieszonki wypełniam wszystkimi składnikami. Obok mięsa i sosów układam posolone frytki. Taki domowy kebab jest rewelacyjny polecam wszystkim go zrobić.

Po dokładny przepis video zapraszam na mój You Tube. Wystarczy kliknąć w ikonkę.

 

SMACZNEGO!!


 

Moje domowe jedzenie

 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę i SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.