Domowy kebab na ciepło

04 kwietnia 2022
Zapiekanka Kebab to zdecydowanie jedna z najbardziej popularnych zapiekanek. Odkąd odkryłam moją nową metodę na mięso do kebaba często go wykorzystuje np. do zapiekanek. Dziś właśnie powstał taki oto pyszny obiad który polecam Wam wypróbować.

 


 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

Witajcie.

Domowy kebab na ciepło.

Dziś przygotowałam coś pysznego i oryginalnego. To domowy kebab na ciepło. Zrobiłam pyszne bułeczki czosnkowe a w nich ulubione składniki do kebaba. U mnie to sałatka lodowa, kurczak, czerwona cebula, sos czosnkowy. Takie kanapeczki a la kebab to oryginale podanie tego dania które na pewno zachwyci wszystkich domowników.

Zróbcie koniecznie.

 

SKŁADNIKI:

 

ok. 500-600g mąki pszennej

30g drożdży

200 ml mleka

ok. 50 g masła

1 łyżeczka cukru i soli

sos do bułek:

ok. 5 łyżek oliwy z oliwek

przyprawy: 1 ząbek czosnku

świeża pietruszka

papryka słodka, zioła prowansalskie

Sos czosnkowy:

3 łyżki majonezu

1 łyżka śmietany 18%

2 ząbki czosnku

Dodatki do kebaba:

ok. 15 dkg sera żółtego

filet z kurczaka i przyprawy:

sól, pieprz, przyprawa do kebaba, papryka słodka

sałata lodowa, czerwona cebula, kukurydza, ogórek kiszony

 

 

WYKONANIE:

 

Masło rozpuszczam a mleko podgrzewam. Do ciepłego ale nie gorącego mleka dodaję drożdże oraz cukier i mieszam. Do misy miksera wsypuję mąkę, sól, drożdże rozpuszczone w mleku i masło. Wyrabiam ciasto ok. 8 minut  i odstawiam na 40 minut.

Przygotowuję kwadratową brytfanę. Wykładam ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Z ciasta formuję bułeczki i odstawiam do ponownego wyrośnięcia by bułki do siebie przylegały.