Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.
SKŁADNIKI:
ok. 500-600g mąki pszennej
30g drożdży
200 ml mleka
ok. 50 g masła
1 łyżeczka cukru i soli
sos do bułek:
ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
przyprawy: 1 ząbek czosnku
świeża pietruszka
papryka słodka, zioła prowansalskie
Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
2 ząbki czosnku
Dodatki do kebaba:
ok. 15 dkg sera żółtego
filet z kurczaka i przyprawy:
sól, pieprz, przyprawa do kebaba, papryka słodka
sałata lodowa, czerwona cebula, kukurydza, ogórek kiszony
WYKONANIE:
Masło rozpuszczam a mleko podgrzewam. Do ciepłego ale nie gorącego mleka dodaję drożdże oraz cukier i mieszam. Do misy miksera wsypuję mąkę, sól, drożdże rozpuszczone w mleku i masło. Wyrabiam ciasto ok. 8 minut i odstawiam na 40 minut.
Przygotowuję kwadratową brytfanę. Wykładam ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Z ciasta formuję bułeczki i odstawiam do ponownego wyrośnięcia by bułki do siebie przylegały.
Piekę ok. 20 minut. Bułeczki będą ponownie zapiekane więc nie muszą być bardzo mocno spieczone.
Gdy bułki się pieką filet z kurczaka kroimy na kawałki i przyprawiamy. Smażymy na oleju. Pozostałe składniki kroimy a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowujemy również sos na domowy kebab. Łączymy majonez, śmietanę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Po upieczeniu bułek czekamy kilka minut by nieco przestygły a następnie wyciągamy z brytfany i delikatnie przecinamy na pół całą warstwę bułek. Dolną część bułek wkładamy do brytfany i smarujemy sosem czosnkowym oraz układamy wszystkie składniki: sałatę, mięso. ser i warzywa. Przykładamy górną częścią bułek.
Górną część bułek smarujemy sosem z oliwy wraz z przyprawami. Tak zapiekamy jeszcze ok. 10 minut w piekarniku.
Po upieczeniu kebaby kroimy na małe kanapeczki.