Domowy chleb na zakwasie

31 sierpnia 2021
Witajcie. Dziś przygotowałam dla Was domowy chleb na zakwasie. Przepis prosty a chlebek łatwy w przygotowaniu. Nie ma w nim wielkich dziur ale jest za to rewelacyjna, chrupiąca skórka. Chleb pieczony jest w garze i użyłam do niego mąki żytniej i pszennej chlebowej. Jestem pewna że wszystkim posmakuje bo piecze go wielu moich znajomych i są nim zachwyceni.

Witajcie. Dziś przygotowałam dla Was domowy chleb na zakwasie. Przepis prosty a chlebek łatwy w przygotowaniu. Nie ma w nim wielkich dziur ale jest za to rewelacyjna, chrupiąca skórka. Chleb pieczony jest w garze i użyłam do niego mąki żytniej i pszennej chlebowej. Jestem pewna że wszystkim posmakuje bo piecze go wielu moich znajomych i są nim zachwyceni.

 

SKŁADNIKI:

 

ok. 4.5 - 5 szklanek mąki pszennej chlebowej typ 750

1 szklanka mąki żytniej typ 720

1 łyżka soli

ok. pół szklanki ciepłej wody 

20 g drożdży

1 łyżka cukru

1 szklanka zakwasu

oraz ok. 1 szklanka ciepłej wody

Zakwas:

4 łyżki mąki żytniej typ 720

ok. 5-6 łyżek ciepłej wody - proporcje na 1 dzień

 

PRZYGOTOWANIE:

Zakwas:

Do dużego słoika wsypujemy 4 łyżki mąki i ciepłą wodę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Taką czynność wykonujemy codziennie dokarmiając zakwas. Mój zazwyczaj jest gotowy na 6 dzień. Czuć kwaśny smak.

Do dużej miski wsypujemy mąki, sól, zakwas oraz drożdże wymieszane z wodą i cukrem. Mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto kilka razy i ponownie odstawiamy na 30 minut. Taką czynność wykonujemy 3 razy. Po tym czasie ciasto odstawiamy już na dłużej u mnie ok 3 godziny. Najlepiej jest go odstawić do wyrośnięcia w koszyku do wyrastania chleba.

Gar żeliwny lub jak u mnie tzw. gęsiarkę nagrzewamy wraz z pokrywką w piekarniku nagrzanym do 240 stopni ok. 15 minut. Musi być mocno ciepła. Po tym czasie delikatnie wrzucamy do niej wyrośnięty chleb lekko nacinając na górze i pieczemy z zamkniętą pokrywką 30 minut w temp. 240 stopni. Po tym czasie ściągamy przykrywkę zmniejszamy moc na 220 stopni i pieczemy chleb jeszcze ok. 20 minut.

Po upieczeniu czekamy aż chleb nieco odpocznie i kroimy.

 

Dokładny przepis video na moim kanale na You Tube. Tak pokazuję jak między innymi przełożyć chleb.

 

 


 

Moje domowe jedzenie

 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę i SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.