SKŁADNIKI:
ok. 4.5 - 5 szklanek mąki pszennej chlebowej typ 750
1 szklanka mąki żytniej typ 720
1 łyżka soli
ok. pół szklanki ciepłej wody
20 g drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka zakwasu
oraz ok. 1 szklanka ciepłej wody
Zakwas:
4 łyżki mąki żytniej typ 720
ok. 5-6 łyżek ciepłej wody - proporcje na 1 dzień
PRZYGOTOWANIE:
Zakwas:
Do dużego słoika wsypujemy 4 łyżki mąki i ciepłą wodę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Taką czynność wykonujemy codziennie dokarmiając zakwas. Mój zazwyczaj jest gotowy na 6 dzień. Czuć kwaśny smak.
Do dużej miski wsypujemy mąki, sól, zakwas oraz drożdże wymieszane z wodą i cukrem. Mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto kilka razy i ponownie odstawiamy na 30 minut. Taką czynność wykonujemy 3 razy. Po tym czasie ciasto odstawiamy już na dłużej u mnie ok 3 godziny. Najlepiej jest go odstawić do wyrośnięcia w koszyku do wyrastania chleba.
Gar żeliwny lub jak u mnie tzw. gęsiarkę nagrzewamy wraz z pokrywką w piekarniku nagrzanym do 240 stopni ok. 15 minut. Musi być mocno ciepła. Po tym czasie delikatnie wrzucamy do niej wyrośnięty chleb lekko nacinając na górze i pieczemy z zamkniętą pokrywką 30 minut w temp. 240 stopni. Po tym czasie ściągamy przykrywkę zmniejszamy moc na 220 stopni i pieczemy chleb jeszcze ok. 20 minut.
Po upieczeniu czekamy aż chleb nieco odpocznie i kroimy.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.