Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis

30 czerwca 2022
Domowy smalczyk do chleba z cebulką, kwaśnymi jabłkami, kiełbasą i odrobiną mleka oraz majeranku. Właśnie taki domowy smalec ze skwarkami robiła moja babcia, teraz robi mama i ja. Musicie koniecznie zrobić.

 


 

Moje domowe jedzenie

 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

Domowy smalczyk do chleba z cebulką, kwaśnymi jabłkami, kiełbasą i odrobiną mleka oraz majeranku. Właśnie taki domowy smalec ze skwarkami robiła moja babcia, teraz robi mama i ja. Musicie koniecznie zrobić.

 

SKŁADNIKI:

Mała porcja.

1 kg słoniny

kawałek boczku oraz u mnie 1 mała kiełbasa śląska

1 duża cebula

1 kwaśne jabłko

3 łyżki mleka

do przyprawienia: pierz czarny, majeranek i sól

 

WYKONANIE:

 

Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Boczek wraz z kiełbasą kroję w kostkę. Można użyć samej kiełbasy lub boczku. U mnie wymieszane te dwie. Podobnie drobno kroję cebulę oraz jabłko. Słoninę również kroję na mniejsze kawałki.

 

Domowy smalczyk do chleba z cebulką, kwaśnymi jabłkami, kiełbasą i odrobiną mleka oraz majeranku. Właśnie taki domowy smalec ze skwarkami robiła moja babcia, teraz robi mama i ja. Musicie koniecznie zrobić.

 

 

Przygotowujemy większe naczynie i wrzucamy słoninę. Smażymy na lekkim ogniu. Gdy słonina zaczyna mieć już lekko złoty kolor dodajemy kiełbasę oraz boczek i smażymy dalej. Jednocześnie na drugiej patelni podsmażamy na oleju lub oliwie cebulę oraz jabłko. Robimy to kilka minut a następnie dodajemy do słoniny z boczkiem i kiełbasą. Wszystko jeszcze chwilę podsmażamy. Kontrolujemy by składniki się nie przypaliły. Po tym czasie ściągamy z gazu i przyprawiamy. U mnie sól, pieprz oraz majeranek. Ja dodaję dość dużo przypraw. Dodajemy również w tym momencie mleko. Sprawi ono że smalczyk będzie miał piękny biały kolor.

 

 

Domowy smalczyk do chleba z cebulką, kwaśnymi jabłkami, kiełbasą i odrobiną mleka oraz majeranku. Właśnie taki domowy smalec ze skwarkami robiła moja babcia, teraz robi mama i ja. Musicie koniecznie zrobić.

 

Przyprawiony smalczyk przenosimy do szklanego naczynia czy słoika. Ja robię gdy jest jeszcze ciepły. Czekam aż się schłodzi i chowam do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej na całą noc.

 

 

Domowy smalczyk do chleba z cebulką, kwaśnymi jabłkami, kiełbasą i odrobiną mleka oraz majeranku. Właśnie taki domowy smalec ze skwarkami robiła moja babcia, teraz robi mama i ja. Musicie koniecznie zrobić.

 

Domowy smalczyk jest gotowy. Smak tak przygotowanego domowego smalcu ze skwarkami jest niepowtarzalny, na pewno na sklepowych półkach takiego nigdzie nie znajdziemy. Uwielbiam zjeść pajdę chleba z chrupiącą skórką posmarowaną takim smalcem, a najlepiej z dodatkiem kiszonych ogórków i drobno pokrojonej cebulki. Tak przygotowany smalczyk można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie. Smalec domowej roboty nie tylko nadaje się smarowania pieczywa. Można smażyć na nim jajecznicę a także stosować jako okrasę do ziemniaków albo kasz. Proporcje smalcu można modyfikować wedle upodobań. Pycha Zróbcie koniecznie. 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę       

SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.