Ciasto z galaretką

23 stycznia 2022
Dzień dobry. Dziś mam dla Was pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z galaretką. Rewelacyjnie smakuje i bardzo szybko znika . Polecam wypróbować przepis.

Dzień dobry.

Dziś mam dla Was pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z galaretką. Rewelacyjnie smakuje i bardzo szybko znika .

Polecam wypróbować przepis.

 

Składniki:

 

Biszkopt:

5 jajek

Szklanka mąki tortowej

Jedna szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 czubate łyżki kakao

Cukier wanilinowy

 

Masa1:

500 ml śmietany kremówki 30%

4 łyżki cukru pudru

1 galaretka na przykład krystaliczna

1 płaska łyżka żelatyny

Oraz 3 dowolne galaretki

 

Masa 2:

500 ml śmietany kremówki 30%

4 łyżki cukru pudru

1 galaretka u mnie czerwona

1 płaska łyżka żelatyny

 

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mieszamy wszystkie składniki sypkie i delikatnie łyżką dodajemy do masy nie miksujemy.

Biszkopt wylewamy na brytfannę ( u mnie mała dł. 28 cm )wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku do suchego patyczka u mnie to około 20 minut Pieczemy w temperaturze około 160 stopni.

Po upieczeniu i schłodzeniu biszkopt przecinamy na pół.

3 galaretki rozpuszczamy najlepiej dzień wcześniej i chodzimy. Gdy są porządnie stężałe kroimy je w kostkę.

Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Ja dodatkowo dodaję jeszcze łyżkę żelatyny aby mieć pewność że masa dobrze stężeje. Dokładnie mieszam i odstawiam do schłodzenia ale musi być ona cały czas płynna.

Kremówkę ubijam wraz z cukrem pudrem. Do schłodzonej galaretki krystalicznej dodaje łyżkę śmietanki ,mieszam dokładnie i dolewam do reszty śmietanki.

Dokładnie mieszam i dodaje 3 galaretki pokrojone w kostkę. Całość wlewam na połowę biszkoptu i przykrywam kolejnym biszkoptem.

Ostatnio masę przygotowują podobnie.

Kremówkę ubijam wraz z cukrem pudrem. Jedną galaretkę u mnie czerwona rozpuszczam w gorącej wodzie (300ml). Do niej również dodaje jedną łyżkę żelatyny .Dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia ale musi być ona cały czas płynna.

Do schłodzonej galaretki również dodaje 1 łyżkę śmietanki .Dokładnie mieszam i przelewam do całości. Wylewam na drugi biszkopt i od razu układam herbatniki.

Ciasto odkładam na całą noc do lodówki

 

Smacznego.


 

Moje domowe jedzenie

 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę i SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.