SKŁADNIKI:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
500 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka żółta
2 dowolne galaretki np. pomarańczowa i zielona
owoce np. truskawki
2 galaretki u mnie truskawkowe na górę ciasta
WYKONANIE:
Ubijam 5 białek ze szczyptą soli na sztywno pod koniec delikatnie wsypuje szklankę cukru oraz cukier wanilinowy.
Ubijam dalej i dodaję żółtka (po jednym).
W osobnej misce łączę mąki oraz proszek do pieczenia. Mąkę przesiewam przez sitko.
Składniki suche łączę z resztą składników już drewnianą łyżką bardzo delikatnie by masa nie opadła.
Biszkopt piekę do suchego patyczka w ok. 160 stopniach. Zazwyczaj zajmuje to 35 minut.
2 galaretki najlepiej przygotować dzień wcześniej a następnie pokroić je w kostkę.
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem a następnie wlewamy do niej galaretkę żółtą która powinna być już zimna ale jeszcze nie tężejąca. Dodajemy kawałki galaretek które przygotowaliśmy dzień wcześniej. Dobrze mieszamy i wylewamy na biszkopt który jest już schłodzony. W tym momencie możemy ułożyć owoce lekko dociskając je do masy. Wstawiamy do lodówki.
Jeśli masa jest już stężała wylewamy na nią 2 truskawkowe galaretki które już są zimne i zaczynają tężeć. Ciasto z galaretką wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.