SKŁADNIKI:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Krem I.
500 g marscapone
100ml śmietany 30%
3lyżki cukru pudru
ok. 250g cukierków Michałków
1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki wody
1 kieliszek wódki
Krem II.
250 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietanki Fix
WYKONANIE:
Ubijam 5 białek ze szczyptą soli na sztywno pod koniec delikatnie wsypuje szklankę cukru oraz cukier wanilinowy.
Ubijam dalej i dodaję żółtka (po jednym).
W osobnej misce łączę mąkę,kakao oraz proszek do pieczenia. Mąkę i kakao przesiewam przez sitko.
Składniki suche łączę z resztą składników już drewnianą łyżką bardzo delikatnie by masa nie opadła.
Biszkopt piekę do suchego patyczka ok. 160 stopniach. Zazwyczaj zajmuje to 35 minut.
Masa I. Serek marscapone ubijam wraz z cukrem pudrem i dodaje do niego śmietankę. Gdy składniki się połączą od razu dodaje kakao oraz wódkę. Cukierki ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaje do masy, lecz zostawiam ich jeszcze do posypania na samej górze ciasta. Tu już ręcznie mieszam cukierki z masą.
Masa II. Śmietankę dobrze schłodzoną ubijam wraz z cukrem pudrem. Dodaje Fixy i mieszam ze sobą.
Przełożenie ciasta to:
Pół biszkoptu, masa I, druga połowa biszkoptu, II masa. Na górze posypuje startymi cukierkami. Ciasto Michałek - Polecam.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.