Ciasto Michałek

20 maja 2021
Ciasto Michałek pierwszy raz jadłam u koleżanki i od razu się nim zachwyciłam. Jest przepyszne a masa z Michałków jest rewelacyjna. Ostatnio zrobiłam tort właśnie z tej masy i każdemu bardzo smakował.

Ciasto Michałek pierwszy raz jadłam u koleżanki i od razu się nim zachwyciłam. Jest przepyszne a masa z Michałków jest rewelacyjna. Ostatnio zrobiłam tort właśnie z tej masy i każdemu bardzo smakował.

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

5 jajek

1 szklanka cukru

2/3 szklanki mąki tortowej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 cukier wanilinowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

Krem I.

500 g marscapone

100ml śmietany 30%

3lyżki cukru pudru

ok. 250g cukierków Michałków

1 czubata łyżka  kawy rozpuszczalnej

3 łyżki wody

1 kieliszek wódki

Krem II.

250 ml śmietany 30%

3 łyżki cukru pudru

2 opakowania śmietanki Fix

 

WYKONANIE:

 

Ubijam 5 białek ze szczyptą soli na sztywno pod koniec delikatnie wsypuje szklankę cukru oraz cukier wanilinowy.

Ubijam dalej i dodaję żółtka (po jednym).

W osobnej misce łączę mąkę,kakao oraz proszek do pieczenia. Mąkę i kakao przesiewam przez sitko.

Składniki suche łączę z resztą składników już drewnianą łyżką bardzo delikatnie  by masa nie opadła.

Biszkopt piekę do suchego patyczka ok. 160 stopniach. Zazwyczaj zajmuje to 35 minut.

 

Masa I. Serek marscapone ubijam wraz z cukrem pudrem i dodaje do niego śmietankę. Gdy składniki się połączą od razu dodaje kakao oraz wódkę. Cukierki ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaje do masy, lecz zostawiam ich jeszcze  do posypania na samej górze ciasta. Tu już ręcznie mieszam cukierki z masą.

Masa II. Śmietankę dobrze schłodzoną ubijam wraz z cukrem pudrem. Dodaje Fixy i mieszam ze sobą.

 

Przełożenie ciasta to:

Pół biszkoptu, masa I, druga połowa biszkoptu, II masa. Na górze posypuje startymi cukierkami. Ciasto Michałek - Polecam.

 

Smacznego!!

 

 

 

 

 


 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę       

SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.