SKŁADNIKI:
CIASTO:
3 szklanki mąki oraz do podsypywania
20g drożdży w kostce
4 łyżki oliwy
220 ml ciepłej wody
1 płaska łyżka soli oraz cukru
Masło czosnkowe:
Ok. 60 g masła
2duże ząbki czosnku
Natka pietruszki, oregano
sól
Ok. 20 dkg sera żółtego
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczam z wodą ,cukrem i odstawiam na 5 minut.
Po tym czasie dodaje zaczyn do mąki a następnie olej i sól . Zagniatam dokładnie ciasto i odstawiam na ok. 40 min.
Masło łączę z pokrojoną natką pietruszki, oregano, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Jeśli masło jest zbyt twarde wkładam na kilka sekund do mikrofalówki.
Gdy ciasto już wyrośnie wałkujemy go na duży placek. Ciasto powinno być średniej grubości. Z ciasta wycinamy kółka za pomocą talerza deserowego. Każde kółko delikatnie naciskamy nożem poziomo i pionowo tworząc tzw. szachownicę.
Ser żółty kroimy na cienkie paski. Każdy chlebek smarujemy masełkiem czosnkowym i układany paski sera po miejscach w których nacinaliśmy chlebek.
Odstawiamy jeszcze na kilka minut by chlebki się napuszyły i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220stopni ok. 15 minut.
Pycha!!
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.