SKŁADNIKI:
CIASTO:
3 szklanki mąki oraz do podsypywania
20g drożdży w kostce
3 łyżki oleju
220 ml ciepłej wody
1 płaska łyżka soli oraz cukru
Pół kostki masła
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki
sól
Drożdże rozpuszczam z wodą ,cukrem i odstawiam na 5 minut.
Po tym czasie dodaje zaczyn do mąki a następnie olej i sól . Zagniatam dokładnie ciasto i odstawiam na 30 min.
W misce łączę miękkie masło, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pokrojoną pietruszkę oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. Jeśli mamy twarde masło możemy włożyć go na kilka sekund do mikrofalówki.
Z wyrośniętego ciasta formujemy cienkie placki. Moje są różnej wielkości. Nakładamy na nie masełko czosnkowe i wkładamy chlebki czosnkowe do nagrzanego piekarnika ( 220 stopni) na ok. 15 minut. Tutaj musimy kontrolować czas bo czosnek się szybko pali.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.