Chlebki czosnkowe

01 czerwca 2021
Te chlebki czosnkowe w moim wydaniu przygotowuję bardzo często na domowe imprezy jako dodatek do sałatek. Ostatnio przygotowałam je na grilla i też świetnie się sprawdziły. Polecam wypróbować szczególnie jeśli lubicie pieczywo czosnkowe. Robi się je bardzo szybko i są proste w wykonaniu.

Te chlebki czosnkowe w moim wydaniu przygotowuję bardzo często na domowe imprezy jako dodatek do sałatek. Ostatnio przygotowałam je na grilla i też świetnie się sprawdziły. Polecam wypróbować szczególnie jeśli lubicie pieczywo czosnkowe. Robi się je bardzo szybko i są proste w wykonaniu.

 

SKŁADNIKI:

 

CIASTO:

3 szklanki mąki oraz do podsypywania

20g drożdży w kostce

3 łyżki oleju

220 ml ciepłej wody

1 płaska łyżka soli oraz cukru

Pół kostki masła

2 ząbki czosnku

Natka pietruszki

sól

Drożdże rozpuszczam z wodą ,cukrem i odstawiam na 5 minut.

Po tym czasie dodaje zaczyn do mąki a następnie olej i sól . Zagniatam dokładnie ciasto i odstawiam na 30 min.

W misce łączę miękkie masło, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pokrojoną pietruszkę oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. Jeśli mamy twarde masło możemy włożyć go na kilka sekund do mikrofalówki.

Z wyrośniętego ciasta formujemy cienkie placki. Moje są różnej wielkości. Nakładamy na nie masełko czosnkowe i wkładamy chlebki czosnkowe  do nagrzanego piekarnika ( 220 stopni) na ok. 15 minut. Tutaj musimy kontrolować czas bo czosnek się szybko pali.

 

SMACZNEGO !!!


 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę       

SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.