Chlebki czosnkowe

01 czerwca 2021
Te chlebki czosnkowe w moim wydaniu przygotowuję bardzo często na domowe imprezy jako dodatek do sałatek. Ostatnio przygotowałam je na grilla i też świetnie się sprawdziły. Polecam wypróbować szczególnie jeśli lubicie pieczywo czosnkowe. Robi się je bardzo szybko i są proste w wykonaniu.

Te chlebki czosnkowe w moim wydaniu przygotowuję bardzo często na domowe imprezy jako dodatek do sałatek. Ostatnio przygotowałam je na grilla i też świetnie się sprawdziły. Polecam wypróbować szczególnie jeśli lubicie pieczywo czosnkowe. Robi się je bardzo szybko i są proste w wykonaniu.

 

SKŁADNIKI:

 

CIASTO:

3 szklanki mąki oraz do podsypywania

20g drożdży w kostce

3 łyżki oleju

220 ml ciepłej wody

1 płaska łyżka soli oraz cukru

Pół kostki masła

2 ząbki czosnku

Natka pietruszki

sól

Drożdże rozpuszczam z wodą ,cukrem i odstawiam na 5 minut.

Po tym czasie dodaje zaczyn do mąki a następnie olej i sól . Zagniatam dokładnie ciasto i odstawiam na 30 min.

W misce łączę miękkie masło, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pokrojoną pietruszkę oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. Jeśli mamy twarde masło możemy włożyć go na kilka sekund do mikrofalówki.

Z wyrośniętego ciasta formujemy cienkie placki. Moje są różnej wielkości. Nakładamy na nie masełko czosnkowe i wkładamy chlebki czosnkowe  do nagrzanego piekarnika ( 220 stopni) na ok. 15 minut. Tutaj musimy kontrolować czas bo czosnek się szybko pali.

 

SMACZNEGO !!!


 

Moje domowe jedzenie

 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę i SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.