Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.
SKŁADNIKI:
150 ml mleka
100 ml wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
ok. 450 g mąki pszennej
3 łyżki oleju
15 g żółtego sera
garść prażonej cebulki
mleko do posmarowania bułek
WYKONANIE:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na bułeczki z serem i prażoną cebulką.
Do misy wlewam ciepłe mleko oraz wodą. Zarówno woda jak i mleko nie może być gorące. Wkruszam drożdże a następnie dodaję cukier. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut by drożdże zaczęły już pracować. Po tym czasie do zaczynu dodaję mąkę u mnie pszenna typ 500 oraz sól. Do ciasta wrzucam prażoną cebulkę i wyrabiam ciasto ok. 10 minut. Ciasto powinno być puszyste. Gdy jest już dokładnie wyrobione ostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.
Po tym czasie możemy przygotować już bułeczki. Piekarnik nagrzewam na 200 stopni bez termoobiegu.
Z ciasta formuję bułeczki mniej więcej takiej samej wielkości. U mnie wyszło ich 9 lecz wszystko zależy od tego jak duże one mają być oraz ile macie ciasta. Tak przygotowane bułeczki smaruję mlekiem oraz posypuję serem żółtym. Ser wcześniej starłam na tarce o grubych oczkach. Nie piekę ich od razu tylko odstawiam jeszcze na ok. 15 minut by zwiększyły swoją objętość.
Bułeczki piekę ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Po tym czasie bułeczki są gotowe. Są niezwykle puszyste i mięciutkie.