Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmodyfikować tradycyjne klopsiki. Można go podawać również bez ryżu czy ziemniaków i też smakuje bardzo dobrze.
SKŁADNIKI:
300 g mięsa mielonego u mnie łopatka
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
ok. 3 łyżki bułki tartej
maka do obtaczania mięsa
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki, przyprawa do mięsa mielonego
oraz
1 czerwona papryka lub inna
1 duża cebula
ok. 7 pieczarek
3 ogórki konserwowe
woda do podlania składników
WYKONANIE:
Mięso mielę wraz z cebulą. Dodaje do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i bułkę tartą. Dobrze mieszam.
Wszystkie warzywa kroję na średnią wielkość.
Z mięsa formuje kuleczki i obtaczam w mące. Wrzucam na mocno rozgrzany olej i smażę z każdej strony. Po kilku minutach ściągam z patelni i wrzucam warzywa. Jeśli trzeba dodaje jeszcze olej. Po chwilowym smażeniu warzyw dodaje znowu mięso i podlewam wodą tak by zanurzyła mięso i warzywa. Duszą ok. 40 minut. Pod koniec duszenia dodaje 3 łyżki przecieru pomidorowego oraz ewentualnie jeszcze przyprawy. Gdy sos jest mało gęsty mieszam 1 łyżkę mąki z kilkoma łyżkami z sosu i dodaje do mięsa.
Smacznego!!!
Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na mój Instagram moje_domowe_jedzenie
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.