Bigos po cygańsku z ryżem

11 maja 2021
Witajcie. Dziś mam dla Was kolejny pomysł na bardzo fajną i prostą w przygotowaniu sałatkę. Sprawdzi się świetnie na imprezach I nie tylko. Będzie też super po prostu na co dzień . Robię ją bardzo często bo wszystkim domownikom smakuje. Polecam wypróbować przepis.

Bigos po cygańsku  bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmodyfikować tradycyjne klopsiki. Można go podawać również bez ryżu czy ziemniaków i też smakuje bardzo dobrze.

 

 

SKŁADNIKI:

 

300 g mięsa mielonego u mnie łopatka

1 jajko

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

ok. 3 łyżki bułki tartej

maka do obtaczania mięsa

olej do smażenia

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki, przyprawa do mięsa mielonego

oraz

1 czerwona papryka lub inna

1 duża cebula

ok. 7 pieczarek

3 ogórki konserwowe

woda do podlania składników

 

 

WYKONANIE:

 

Mięso mielę wraz z cebulą. Dodaje do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i bułkę tartą. Dobrze mieszam.

Wszystkie warzywa kroję na średnią wielkość.

Z mięsa formuje kuleczki i obtaczam w mące. Wrzucam na mocno rozgrzany olej i smażę z każdej strony. Po kilku minutach ściągam z patelni i wrzucam warzywa. Jeśli trzeba dodaje jeszcze olej. Po chwilowym smażeniu warzyw dodaje znowu mięso i podlewam wodą tak by zanurzyła mięso i warzywa. Duszą ok. 40 minut. Pod koniec duszenia dodaje 3  łyżki przecieru pomidorowego oraz ewentualnie jeszcze przyprawy. Gdy sos jest mało gęsty mieszam 1 łyżkę mąki z kilkoma łyżkami z sosu i dodaje do mięsa.

Smacznego!!!

 

Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na mój Instagram moje_domowe_jedzenie

 

 


 

Moje domowe jedzenie

 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę i SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.