SKŁADNIKI:
Resztki biszkoptów, herbatników, babeczek
ok. 100g masła 82%
ok. pół szklanki mleka
4 łyżki kakao
2 łyżki nutelli
można dodać też:
zmielone orzechy, rodzynki
jakiś aromat np. alkohol
wiórki kokosowe
WYKONANIE:
W rondelku topimy masło wraz z mlekiem. Dodajemy kakao i dobrze mieszamy. Całość odstawiamy do całkowitego schłodzenia.
Do miski wrzucamy resztki biszkoptów itp które są drobno skruszone. Herbatniki można skruszyć przy pomocy tłuczka.
Jeśli mamy orzechy to drobno je mielimy i dodajemy do miski. Dodajemy masło z mlekiem, nutellę oraz jeśli mamy alkohol. Całość wyrabiamy na masę.
Jeśli potrzebuje ona więcej wody można dodać jeszcze mleka. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Gotowe bajaderki odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Moje domowe jedzenie
czyli pyszna domowa kuchnia
© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.