Bajaderki

07 czerwca 2021
Bajaderki  to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie resztek biszkoptów czy herbatników. Bardzo często robię dla synka muffiny i zawsze kilka zostaje. W szafce zawsze są jakieś herbatniki więc deser gotowy :) Super smakuje i bardzo szybko znika. Bajaderki przygotowuję również do kawki tak na co dzień lub gdy mam mieć gości.

Bajaderki  to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie resztek biszkoptów czy herbatników. Bardzo często robię dla synka muffiny i zawsze kilka zostaje.

W szafce zawsze są jakieś herbatniki więc deser gotowy :) Super smakuje i bardzo szybko znika. Bajaderki przygotowuję również do kawki tak na co dzień lub gdy mam mieć gości.

 

SKŁADNIKI:

 

Resztki biszkoptów, herbatników, babeczek

ok. 100g masła 82%

ok. pół szklanki mleka

4 łyżki kakao

2 łyżki nutelli

można dodać też:

zmielone orzechy, rodzynki

jakiś aromat np. alkohol

wiórki kokosowe

 

WYKONANIE:

 

W rondelku topimy masło wraz z mlekiem. Dodajemy kakao i dobrze mieszamy. Całość odstawiamy do całkowitego schłodzenia.

Do miski wrzucamy resztki biszkoptów itp które są drobno skruszone. Herbatniki można skruszyć przy pomocy tłuczka.

Jeśli mamy orzechy to drobno je mielimy i dodajemy do miski. Dodajemy masło z mlekiem, nutellę oraz jeśli mamy alkohol. Całość wyrabiamy na masę.

Jeśli potrzebuje ona więcej wody można dodać jeszcze mleka. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Gotowe bajaderki odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

SMACZNEGO!!!

 


 

Moje domowe jedzenie

 

Moje domowe jedzenie

czyli pyszna domowa kuchnia

Kanał na You tube

© 2021 mojedomowejedzenie.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

Moje przepisy video są już na You Tube. Kliknij w ikonę i SUBSKRYBUJ by być na bieżąco.